Alba Iulia – Centenarul Romaniei
Regalitatea dincolo de aparente - Alba Iulia
Posted in Jurnal
Articolul de astazi este despre Romania de acum 100 de ani si despre evolutia sa ca tara, despre Alba Iulia – Centenarul Romaniei. Incepem cu rememorarea nostalgica a lectiilor de istorie din clasele primare care vorbesc despre Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, citandu-l pe Lucian Blaga. Acesta descria emotia grandiosului moment prin strigatul sincer si inocent de copil, „Traiasca Romania dodoloata!„

 


 

 

Atunci cand spui Alba Iulia, spui în primul rand istorie. Istoria este despre eroi, dar si necunoscuti. Spui daci, romani, Mihai Viteazu, Apulum, Horea, Closca si Crisan, Avram Iancu, nobilime transilvaneana, unire, 1 decembrie 1918, incoronare. Este orasul în care mandria de a fi roman este mai puternica decat oriunde altundeva. Este locul unde cel putin o data pe an, la 1 Decembrie, sentimentul national ce a dainuit in stramosii romanilor si a impins natiunea catre Marea Unire de la 1918, renaste in fiecare dintre ei.

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal al istoriei Romaniei, realizarea unui deziderat al locuitorilor granitelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu Romania. Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza lupta romanilor transilvaneni pentru Unitatea Nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari. Marea Unire s-a infaptuit la Alba Iulia sub conducerea regelui Ferdinand I.

Nu am intalnit in niciun loc atatea dovezi istorice ale faptului ca romanii se trag din oameni destoinici si curajosi, eroi a caror memorie trebuie respectata. Oriunde s-ar indrepta, romanii trebuie mai intai sa cunoasca locul de unde se trag. Cu certitudine, pot face asta doar cunoscandu-si istoria, iar ca sa cunosti istoria romanilor fara sa vizitezi Alba Iulia este aproape imposibil.

Asa ca, incepem prin a cunoaste istoria Cetatii Alba Carolina. In opinia mea, zana alba care poarta inima orasului si pulsul istoric al unei tari intregite prin bunavointa ei. 

Istoria acestei cetati se pierde in vechime inca din timpul dacilor. Incepe cu stapanirea romana in vechea cetate Apulum, apoi cu stapanirea ungara din anul 1000 pana la domnia lui Mihai Viteazu.  Acesta elibereaza Transilvania spulberand pe imperiul austro-ungar. Iar, in sfarsit are loc Unirea de la 1918 care a adus pentru totdeauna aceasta cetate in trupul tarii.

Cetatea Bastionara de tip Vauban Alba Carolina a fost proiectata de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. Lucrarile de constructie s-au desfasurat intre anii 1715-1738, ridicandu-se astfel o fortificatie impunatoare care se intinde pe o suprafata de aproximativ 110 ha si care a devenit in scurt timp un simbol al puterii habsburgice.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este cea mai reprezentativa si mai bine pastrata cetate de tip Vauban din sud-estul Europei. Daca in secolul al XVIII-lea aceasta era cunoscuta pentru importantul sau rol militar, in prezent cetatea a devenit o destinatie culturala turistica, renumita atat pentru vizitatorii din Romania, cat si din strainatate.

Fortificatia bastionara de la Alba Iulia este aparata de 3 sisteme de fortificatii. Aceasta adopta forma unui heptagon neregulat, cele 7 bastioane conferindu-i o imagine stelata, caracteristica cetatilor de acest tip.

Bastioanele cetatii le regasim si astazi, la fel ca si la inceputuri, purtand aceleasi nume ca si in trecut: Trinitatea (cel mai mare bastion, putand fiind recunoscut dupa blazonul incoronat cu campuri multiple si frunze de acant), Sfantul Stefan, Eugeniu de Savoia, Sfantul Mihail, Sfantul Carol, Sfantul Capistrano si Sfanta Elisabeta.

Alba Iulia este despre povestea unei cetati renascute, despre mandria unei capitale istorice. Este un loc interesant care spune povestea unui oras cu un trecut antic care a cunoscut glorie in perioada medievala. In vremurile moderne a devenit „Orasul Unirii“, un simbol sinonim cu o „rebeliune“, un act de curaj al romanilor in fata istoriei.

1 Decembrie 1918 – Romania

Semnificatia implinirii unui ideal national. Care incununeaza lupta romanilor transilvaneni pentru unitatea nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari. 

Insa, 1 Decembrie 1918 ramane cea mai sublima pagina a istoriei romanesti. Istorie care nu este aratata prin prea multe fotografii. Maretia Unirii de la 1918 sta in scrierea istoriei de oameni care nu renunta niciodata.

Oameni precum cel din randurile de mai jos … 

A fotografia un eveniment istoric poate parea astazi un gest fara vreo mare importanta. Insa, acum 100 de ani, pentru a fi prezent la 1 Decembrie la Alba Iulia, un tanar pasionat de fotografie de razboi a pornit pe un drum aproape imposibil. Mai bine de 1000 de kilometri, parcursi in doar doua saptamani, prin toata tensiunea de pe Frontul de Est, la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Fotograful se numea Samoilă Mârza si este autorul singurelor imagini pe care Romania de astazi le are de la Marea Unire.

100 de ani de istorie. 100 de ani si sute de intamplari. Fericite, nefericite. Glorioase sau insagerate. 100 de ani in care Romania a cunoscut culmi inalte si mai putini inalte. 100 de ani de istorie, istorie scrisa de fiecare dintre romani pentru ca istoria este scrisa de oameni care nu renunta. Oameni ca Samoilă Mârza. Oameni simpli care au privit spre imposibil, care au depasit bariere, care nu au renuntat si au privit cu incredere inainte. Oameni care au construit Romania de astazi.  

Alba Iulia a fost martorul a zeci de intamplari. In fiecare an, de 1 decembrie, aici se retraieste acel moment primordial al devenirii natiunii romane prin manifestari la Cetatea Alba Carolina. Manifestari care ii confirma rolul de Cetate-Simbol a Marii Uniri a Romanilor. 

Ziua Nationala este cea mai importanta sarbatoare a Romaniei pentru ca este sarbatoarea tuturor romanilor.

Afirm si confirm in acelasi timp, un adevar maret:

La Alba Iulia, istoria are viitor.

Nu există încă recenzii.

Lasă un răspuns

Apasă Enter pentru a căuta

Shopping Cart