5 metode de întreținere a lemnului

lemn lemn masic mobilier lemn recomandari

Lemnul este un material însuflețit, întrucât traseul lui până la materia finită din livingul nostru nu îl face să-și piardă viața sau farmecul. Mobilierul din lemn asigură eleganța și personalitatea unui spațiu, în acest articol vă vom spune cum reușim să-i păstrăm strălucirea și care sunt metodele de întreținere a acestuia. 

 

 

  1. Curățarea

Pentru îndepărtarea prafului folosește o cârpă înmuiată în apă călduță cu săpun și șterge mai apoi suprafața cu o lavetă moale și uscată pentru a securiza zona și a te asigura că nu rămân pete de la particulele de apă. Repetă ritualul o dată sau de două ori pe săptămână.

Sfat: Știm că se obișnuiește ca ștergerea prafului să se facă folosind soluții de curățare a mobilei, însă cele care conțin silicon vor penetra stratul de lac până în fibra lemnului, făcându-l imposibil de refinisat.

  1. Protejarea

De fiecare dată când pui ceva pe lemn, fie că așezi o cană fierbinte sau un bol de cereale cu lapte, acesta poate fi deteriorat. Folosește suporturi pentru pahare, fețe de masă sau un suport din fetru.

 

 

  1. Depozitarea

Lemnul este un material viu, care poate să se umfle, să se contracte sau chiar să crape din cauza variațiilor de umiditatea din spațiul unde este depozitat sau expus. De aceea ideal ar fi să investești într-un umidificator/dezumidificator ca să păstrezi în casă o umiditate cu valori între 30% și 50%. Astfel protejezi pe termen îndelungat viața mobilierului din lemn, dar și calitatea aerului din încăpere va fi superioară.

 

 

  1. Spațiul

Razele soarelui, sursele de căldură cât și fluctuațiile de temperatură produc modificări ale lemnului. Razele ultraviolete ale soarelui produc schimbări de culoare. O combinație între aerul rece de la aerul condiționat și razele ultraviolete poate duce la crăparea lemnului.

 

 

  1. Remedii

Dacă se întâmplă ca unul dintre membri familiei să verse apă peste mobila din lemn, petele pot fi îndepărtate prin diferite metode. Pune pe pată un amestec format din bicarbonat de sodiu cu apă, o parte apă la două părți bicarbonat, freacă blând și îndepărtează apa cu o lavetă moale, uscată.

O metodă mai rapidă ar fi să pui puțină pastă de dinți pe pată și să o cureți cu o cârpă înmuiată în apă călduță. Nu uita mereu să îndepărtezi excesul de apă cu o lavetă uscată.

Ultima metodă înainte de a apela la un profesionist în recondiționarea mobilei este să încerci să calci pata. Pune un prosop peste pată, potrivește fierul de călcat la cea mai mică treaptă de căldură (FĂRĂ ABUR) și încearcă să o calci circa câteva secunde.

Zgârieturile ne dau și ele bătăi de cap, însă dacă nu vorbim de adevărate cratere, micile zgârieturi le putem remedia. O zgârietură într-un finisaj cu rășină naturală se va estompa dacă aplici puțin diluant, iar pentru finisajele cu lacurile sintetice e suficient să șlefuiești cu atenție folosind hârtie abrazivă cu granulație mare, iar mai apoi să lustruiești cu puțină ceară de mobilă.

Pentru zgârieturi mai profunde, remediul este chiar mai simplu, freacă zona cu miez de nucă șis șterge apoi cu o cârpă moale, uscată. Acest remediu este mai potrivit pentru mobilierul din lemn deschis la culoare.

La Macanni iti oferim produse de mobilier din lemn, lucrate atent de catre mesterii nostri, in atelierele noastre. Daca vrei sa it complimentezi spatiul cu un obiect unicat, arunca o privire la colectia noastra de mobilier de lemn Fika

 


Postare mai veche Postare mai nouă


Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare