Regina Maria a României
Regina Maria
Posted in Sfaturi, Idei si Curiozitati
Regina Maria a României este un simbol etern al poporului român. Iubirea pe care această Regina a purtat-o României, va dăinui pentru totdeauna în cărțile de istorie, în timp ce iubirea poporului său față de ea va fi nemuritoare. 

 


 

REGINA MARIA

Elegantă și de o finețe aparte, Regina Maria este caracterizată printr-o voință de fier, neîncetând să creadă în libertatea și fericirea poporului său.

La 97 de ani de la încoronarea acesteia la Alba Iulia, pe 15 octombrie 2019, la Paris, în semn de omagiere a suveranei care a susținut România să lupte alături de Franța în Primul Război Mondial s-a inaugurat Promenade Marie du Roumania, promenada care se află la o aruncătură de băț de Tour Eiffel.

Oficialitățile adunate la inaugurare promenadei au punctat în discursurile lor importanța acestei prezențe simbolistice pentru România, Regina Maria, într-un loc atât de simbolic pentru Franța, lângă faimosul Tour Eiffel.

PATRIMONIU

Regina Maria este și astăzi o figură emblematică la nivel internațional. În România a lăsat nu doar libertate și speranță, ci și un patrimoniu născut din pasiunea sa pentru bijuterii.

Bijuteriile casei regale românești sunt învăluite în poveste. Regina Maria s-a implicit în detalierea capodoperelor monarhiei Hohenzollern, punându-și amprenta peste design și detalii.

Dincolo de designul inedit și frumusețea desăvârșită se află iubirea, verticalitatea și respectul casei regale față de poporul român.

Coroana Reginei Maria

Ajutată de pictorul român Costin Petrescu, Regina României a realizat această coroană văzută astăzi ca obiect de mare importanță în Tezaurul din Muzeul Național de Istorie al României.

Coroana are influențe bizantine, specifice Evului Mediu. Realizată la Paris de bijutierii casei Falize, este confecționată în întregime din aur. Este decorată cu opal, turcoaz, ametist, granat, calcedonit și piatra lunii.

Coroana reginei Maria are formă ovală și nu circulară așa cum se obișnuia în perioada în care a fost realizată. Principalele simboluri de pe coroană sunt bogăția și fertilitatea, reprezentate de motivele florale și spicul de grâu.

PANDANTIVE

Un accesoriu ieșit din comun îl reprezintă două pandantive, unul pe care este gravată stema României și pe celălalt simbolul ducatului de Saxa Coburg și Gotha, fiind un element de reală legătură dintre Regina României și Marea Britanie.

Deasupra coroanei se observă o cruce gamata, un simbol des întâlnit printre bijuteriile Reginei Maria (broșe, medalii), fiind simbolul reprezentativ pentru aceasta. Este un simbol vechi ce semnifică soarele, fertilitatea, viața.

Coroana are 1854 grame, valoarea ei fiind nepretuiță, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere patrimonial și istoric.

Coroana Regelui Carol I

Această coroană fără de preț ascunde un secret uimitor. Materialul din care este realizată este unul neașteptat. Iubirea pentru popor a Regelui Carol I este una aparte, coroana sa nu este realizată așa cum oricine ar crede, din aur, ci din oțelul unui tun.

Tunul turcesc a fost capturat de armata română la lupta de la Plevna și a fost adus la București unde a așteptat 4 ani înainte de a fi secționat în 3 bucăți. Una dintre ele a devenit coroana regală a regelui României.

A fost realizată în 1881 de meseriașii Arsenalului Armatei din București din bucățile de oțel ale tunul. A rezultat o capodoperă maiestuoasă și sobră, demnă de un rege ferm.

Această coroană nu poartă nestemate și este menită să transmită viitoarelor generații că independența statului român a fost câștigată prin luptă și că libertatea este mai valoroasă decât aurul.

Coroana Regelui Carol I cântărește 1115 grame.

 

Lanțul cu diamante și pandantivul din safir

Pe lângă coroana plină de simboluri, Regina Maria a avut și un colier preferat, ajuns celebru de-a lungul istoriei. Bijuteria este realizată de bijutierii Cartier și are ca pandantiv un safir de 478 carate. Acesta fiind cel mai mare safir fațetat vreodată și devenind simbolul coroanei regale.

Colierul a fost prelucrat într-o montură din diamante și platină cu motive florale. Safirul depășește mărimea unui ou de găină și este cel de-al treilea ca mărime din lume.

TESTAMENT

În testamentul, reginei Maria, colierul trebuia moștenit de Elena, soția lui Carol al II-lea, pentru a fi dat mai departe regelui Mihai. Într-un final, safirul a fost vândut către o casă de bijuterii celebră în Statele Unite ale Amercii – Harry Winston. Casa l-a scos la licitație, iar deținătorul actual este anonim. 

Se spune despre safirul Reginei Maria că a fost găsit în Sri Lanka, locul unde se găsesc cele mai frumoase diamante din lume. Safirul ei este cel mai mare prezentat vreodată la o casă de licitații.

Regina Maria a României rămâne o carte nesfârșită de povești și întâmplări unice. În memoria ei anul acesta a apărut în cinematografe filmul Queen Marie of Romania, capodoperă cinematografică o înfățișează în rolul principal. Povestea o să vă impresioneze, iar lecția de istorie o să vă captiveze. Descoperiți-o!

Nu există încă recenzii.

Lasă un răspuns

Apasă Enter pentru a căuta

Shopping Cart